Duvar Su Perdesi (Şelale) Kurulum Kılavuzu
Duvar su perdeleri, son derece çekici bir şelale görüntüsü sağladıkları için mimarlar, bahçe tasarımcıları ve benzer şekilde özel müşteriler arasında inanılmaz derecede popülerdir. Duvar şelalesi görsel bir çekicilik sunar, aynı zamanda günün stresini bastırmak ve rahatlatmak için kullanılabilecek harika bir su sesi sağlar.
Nasıl çalışırlar?
Duvar su perdeleri, yüksek kaliteli paslanmaz çelikten yapılmıştır ve esasen çıkıntılı bir ön dudağa sahip içi boş bir kutudur. Şelalenin içinde bir dizi özel bölme plakası gizlidir. Hazneye su pompalanır ve bölme plakaları, ön dudaktan dışarı çıkmadan önce suyu haznenin tüm genişliği boyunca yayar ve sakinleştirir. Sakinleştirilmiş su daha sonra bir rezervuara veya gölete akar ve tekrar hazneye geri dönüştürülmek üzere dalgıç pompaya geri döner.
Peki neye ihtiyacın var?
Kendi zevkinize ve bahçenizin özelliğine göre tasarlamanıza ve oluşturmanıza yardımcı olmak için, kendi kurulumunuz için doğru öğeleri seçmenize yardımcı olacak aşağıda adım adım bir kılavuz sağladık.
1. Duvar
Su perdeleri genellikle çeşitli malzemelerden yapılabilen bir duvara monte edilir, örneğin; kontrplak ve alçı yüzeyi, tuğla veya briket yada beton. Şelale daha sonra duvarın içine monte edilir ve genellikle duvarın yüzeyleri, duvarı bitirmek için bir malzemeyle kaplanır. Bölünmüş kayrak mozaik karolar, doğal taşlar, duvar kaplama yöntemi olarak oldukça popülerdir ancak fayanslar, sıva veya tuğla şeritleri vb. de idealdir. Şelale haznesinin ön dudağı duvardan en az 3 cm çıkıntı yapmalıdır, böylece su, duvar yüzeyine temas etmeden aşağı akacaktır.
2. Şelale
İlk olarak, istediğiniz haznenin genişliğine karar verin. Watershut olarak, 30 cm ile 300 cm aralık genişliğinde Duvar Su Perdeleri sunmaktadır. 6 cm'lik standart bir ön dudak sunuyoruz. Duvar 3 cm'den daha ince bir malzeme ile kaplanıyorsa, o zaman standart bir dudak ince olmalıdır (dudak duvardan 3 cm dışarı çıkacağı için). Dudağın daha fazla dışarı çıkmasını tercih ediyorsanız veya haznenin duvarda daha derine oturması gerekiyorsa, uzatılmış dudak versiyonu daha kullanışlı olabilir. Bu sebeple isteğe göre daha uzun dudak imkanı sunuyoruz.
Dikkate alınması gereken bir sonraki nokta, haznenin havuzun veya rezervuarın üzerine ne kadar yükseğe monte edilmesini istediğinizdir. Genel bir kılavuz olarak, haznenin su yüzeyinin en fazla 1 metre yukarısına kaldırmanızı öneririz. Biraz daha yükseğe (veya daha da aşağı) kaldırmak da mümkün, ancak düşen su tabakasının siz yukarı çıktıkça oldukça dramatik bir şekilde kırılmaya başlayacağını belirtmek isteriz ki bu sürekli bir akış esnasında diğeri kadar çekici olmayacaktır.
3. Su (besleme) Havuzu
Su perdeleri 'kapalı döngü' özelliğindedir. Diğer bir deyişle, aynı su, şebeke suyuna ihtiyaç duymadan (ara sıra yapılan ilaveler dışında) pompa tarafından her yerde geri dönüştürülür. Bu nedenle, pompanın her zaman su altında kalmasını sağlamak ve sıçrama ve buharlaşmayı hesaba katmak için bol miktarda su alacak bir su havuzuna ihtiyacımız var. Hali hazırda bir su çukurunuz varsa ve kenarına bir duvar örüyorsanız, bu sizin duvar şelalesi için 'havuzunuz' olur ve kullanılması mümkündür. Bağımsız bir su şelalesi oluşturuyorsanız, ayrı bir besleme havuzu oluşturmanız gerekecektir.
Besleme havuzu oluşturmak için en yaygın üç yöntem aşağıdaki gibidir:
- Bir besleme havuzu inşa etmek.
Bu, genellikle bir güvenlik ızgarası ve pompa erişim kapağı ile birlikte verilen plastik bir küvettir. Bu, gizlenmek için gömülebilir veya etrafına inşa edilebilir. Genellikle pompa küvete daldırılır, ardından ızgara dekoratif taşlarla kaplanır.
- Delik ve Kauçuk Havuz Kaplaması.
Basitçe bir çukur kazabilir, ardından koruyucu bir altlık ve kauçuk bir astar takarak temelde küçük bir havuz oluşturabilirsiniz. Bunu yapmak kolaydır, ancak çevreyi süslemek ve gizlemek için dikkate alınması gerekir (siyah kauçuk astar özellikle çekici görünmüyor).
Muhtemelen en uyarlanabilir çözüm, beton bir taban dökmek ve ardından beton bloklar kullanarak havuzun kenarlarını inşa etmektir. İnşa edildikten sonra, iç kısımları kapatmak için su geçirmez bir sıva kullanın ve son olarak tamamen su geçirmez bir iç havuz oluşturmak için 3 kat su yalıtım boyası kullanın. 51 mm çapında plastik bir boruyu havuzun arka duvarından geçirmenizi öneririz. Esnek 51 mm havuz hortumu daha sonra plastik borunun ve şelale haznesinin altında bulunan manşon ile pompaya bağlanabilir ve ardından hortum kelepçeleriyle sabitlenebilir. Bu, pompa bağlantısını besleme havuzunda gizli tutar ve görünmemesini sağlar.
Besleme havuzu ne kadar büyük olmalı?
Bu sorunun cevabı kısmen şelalenin genişliğine ve ayrıca suyu ne kadar yükseğe kaldıracağınıza bağlıdır. Su tabakası aşağı doğru akarken, suya veya çakıllara vb. çarpacak ve potansiyel olarak su sıçramasına neden olacaktır. Hazne su sıçramasını engelleyemeyecek kadar küçükse, kendini çok çabuk su azaltır ve muhtemelen dalgıç pompaya zarar verebilir.
Genel bir kılavuz olarak, besleme havuzunun duvar şelalesinden yaklaşık 15 ile 30 cm arasında daha geniş olmasını öneriyoruz. Bir rüzgar, aşağı akan su tabakasını yakalarsa, bu yanlarda ki çıkıntı fazlalığı, suyun dışarı sıçaramasını önlemek için yeterli olacaktır. Öne doğru bakan duvardan besleme havuzunun 60 ile 80 cm aralığın da olmasını öneriyoruz . Bu, sıçramanın çoğunu engelleyecektir. Besleme havuzu derinliği ile ilgili olarak, ideal olarak mümkünse 50-60 cm'lik bir derinlik öneriyoruz. Bu, pompanın yukarıdan bıraktığı suyun daha bol su almasını sağlayacak ve akışın daha dolu dolu olmasını sağlayacaktır. Aksi takdir de akan sı tabakası daha cılız kalacaktır.
Yani mesela;
50 cm genişliğindeki bir duvar perdesi, yaklaşık 90-110 cm genişliğinde, duvar yüzünden 60-80 cm önde ve su derinliği yaklaşık 50-60 cm olan bir hazneye sahip olmalıdır.
4. Sirkülasyon Pompası
Duvar şelalelerin de yapılan en yaygın hatalardan biri, yetersiz güç de su pompası seçimidir. Akış hızı çok düşükse, bu durum şelalenin kenarlarından su damlatmasına neden olabilir. Ne yazık ki, birçok tedarikçi pompa seçimini anlamıyor ve genellikle ikinci seferde doğru pompayı seçmemiz isteniyor.! Suyu bir hortum veya borudan zorladığınızda, direncin neden olduğu 'sürtünme kaybı' nedeniyle su akışının bir kısmını kaybedersiniz. Bu nedenle, pompa seçilirken boru tesisatının dikkate alınması gerekir. Ayrıca, suyu yokuş yukarı kaldırdıkça su akışı da azalacaktır ki bu da hesaba katılması gereken bir durumdur.
Tüm Duvar Su Perdelerimiz için, web sayfamız da size tam olarak ihtiyaç duyduğunuz etkiyi vermek ve yeterli miktardan daha fazlasını sağlamak için dikkatlice hesapladığımız önerilen pompa gücünü göstermekteyiz. Böylece akış hızını tam olarak istediğiniz etkiyi verecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Birçok kişi sakin bir su tabakasını tercih ederken, diğerleri daha geniş, daha coşkulu bir akış tercih eder. Size aynı pompadan her iki seçeneği de vereceğiz. Ayrıca pompanın akış gücünü azaltmanız ve ayarlamanız da mümkün.
5. Hortum ve Bağlantı Kiti
Hortum ve bağlantı parçaları, sizi dalgıç pompadan su haznesine götürmek için gerekli tüm aksamı içerir. Bu aynı zamanda size tam olarak doğru kademeli etkiyi vermek için pompa akış hızını ayarlamanın da yolunu da sağlar.
Özetlemek gerekirse; Neye ihtiyacın var?
- Bir duvar
- Duvar su perdesi (hazne)
- Besleme havuzu
- Dalgıç Pompa
- Tesisat ve Bağlantı Ekipmanları
Daha fazla rehberliğe ihtiyacınız varsa, yardımcı uzman ekibimizden birini arayın ve mükemmel duvar su şelalesi oluşturmak için ihtiyacınız olan her şeyi gözden geçirelim.